V České republice se povědomí o autorských právech sice zvyšuje, ale při ochraně svého duševního vlastnictví jen málokdo dbá na to, že by si měl pro předcházení případným sporům již předem zajistit dostatečný důkaz o svém autorství. Dnes už přitom není nutné chodit k notáři nebo si cokoli složitě registrovat u úřadů. Věrohodný důkaz se dá získat jednoduše online.

Jste autorem fotografie nebo videa, vytvořili jste nový design, napsali jste knihu či jiný text a bojíte se, že vaše dílo někdo okopíruje nebo zneužije? V dnešní době je nesmírně obtížné se v takových případech efektivně bránit a málokdo se pouští do toho, aby ochranu svých práv vymáhal prostřednictvím soudu. V mnoha případech je to zdlouhavá cesta s nejistým výsledkem. Autor se totiž může u soudu velmi snadno dostat do důkazní nouze. Může sice tvrdit, že právě on je v určitém čase autorem určitého díla, nicméně by měl být za všech okolností schopen to i prokázat.

Lekce dodržování autorských práv

To si uvědomují i architekti Adam Jirkal a Jerry Koza z pražského Atelieru SAD. Před více než deseti lety vznikla podle jejich návrhu na Slovensku v obci Matúškovo unikátní čerpací stanice. Benzínka má jedinečný tvar střechy a za svůj originální vzhled získala velký mezinárodní ohlas a dostala se i do žebříčků nejkrásnějších pump světa.

O několik let později v roce 2019 vyrostla v Praze v Libni nápadně podobná stavba. Architekti to zjistili náhodou, když jim přátelé začali posílat fotky nové benzinky a mysleli si, že jde o návrh z jejich ruky. Architekti z Atelieru SAD se proto obrátili na naši kancelář, abychom jim pomohli celou věc řešit.

Soud vydal předběžné opatření, benzínka v Libni musela zakrýt střechu a pověsit nápisy, že architekti z Atelieru SAD k této stavbě neudělili licenci. Spor nakonec ukončilo mimosoudní vyrovnání ve prospěch architektů původního návrhu. I to je jeden z příkladů nedodržování autorských práv. „Chtěli jsme tohle téma řešit a ukázat, že je určitě třeba v architektuře dodržovat nějaká pravidla a respekt k unikátním architektonickým myšlenkám a návrhům,“ říká Jerry Koza. I proto je Atelier SAD jedním z prvních, který dbá na ochranu autorských práv a využívá nové online řešení Certoo, které HAVEL & PARTNERS vyvinula ve spolupráci s ARTinii Production.

Díky symbióze inovativního řešení největší česko-slovenské advokátní kanceláře s dynamickou technologií blockchainu je jednoduché si online na pár kliknutí pojistit své duševní vlastnictví.

Blockchain v akci

Jde o jakéhosi digitálního notáře, který umožňuje okamžité potvrzení vlastnictví a existence dokumentu online. Stačí několik jednoduchých kroků. Z mobilu nebo počítače otevřete web www.certoo.eu. Nahrajete svůj digitální obsah do Certoo, které akceptuje všechny formáty souborů. Vyplníte své osobní údaje a stáhnete si digitální certifikát s časovým razítkem. Ten potvrzuje, že jste v daný moment nahráli soubor právě vy. Za cenu kávy s dortem máte oficiální důkaz o tom, že vámi vytvořené dílo existovalo k určitému datu, což jste předtím mohli hodnověrně prokazovat pouze notářským zápisem s vyššími časovými i finančními náklady.

Nástroj využívají nejvíce copywriteři, fotografové, hudebníci, skladatelé, architekti, designéři nebo vývojáři. Zakonzervovat se pomocí něj dá ale v podstatě cokoli, co byste mohli případně použít během důkazní nouze, a pomůže vám potvrdit, že v dané chvíli byl daný soubor nahrán přímo vámi.

Čerpací stanice GAS Matúškovo, Atelier SAD 2011

Libeňská pumpa (2019) kopie – STOPKA LIBEŇ

Na Certoo zároveň získáte přístup k vlastnímu soukromému online úložišti. Do tohoto prostředí můžete podle potřeby nahrávat další projekty a provádět jejich administraci. Díky tomu máte vždy po ruce originální soubor. Uložená data jsou zabezpečená a šifrovaná, což potvrdil i nezávislý znalecký posudek. Data jsou na blockchainu v bezpečí, protože se jedná o transparentní, decentralizovaný a zároveň neměnný systém datových bloků.

Projekt Certoo je tak vstupenkou do budoucnosti ochrany všech elektronických dat. Vizí projektu je zjednodušit ochranu know-how a zároveň umožnit efektivní práci s archivem dokumentů, které je možné bezpečně sdílet bez obavy o manipulaci s informacemi. Díky symbióze inovativního řešení největší česko-slovenské advokátní kanceláře s dynamickou technologií blockchainu, využívaného jinak nejvíc při operacích s kryptoměnami, je tak jednoduché si online na pár kliknutí pojistit své duševní vlastnictví.

Vyzkoušejte ZDE, jak je to s Certoo jednoduché – první využití je zdarma.