Realitní trh se v posledních měsících vyrovnává s významnými změnami, které diktují zejména vysoké úrokové sazby a energetická krize. Velkými tématy pro developery jsou proto financování, udržitelnost nebo digitalizace. Na největší jihomoravské realitní konferenci Real Estate Forum v Brně, o tom diskutovali zástupci developerů, poradců, architektů a dalších odborníků na nemovitostní trh.

Realitní trh ochladl. Úvěry jsou drahé, a proto ubylo investorů, kteří kupují nemovitosti na hypotéku. „Standardní větší projekty mají 50 procent hypotečních kupců, ti ale vymizeli a byty kupují lidé, kteří mají cash,“ potvrdil na konferenci Real Estate Forum Dušan Dvořák, zakladatel TOP Estates.

Zájem je nicméně pořád o investiční byty zamýšlené na pronájem. Kvůli drahým hypotékám se totiž zvyšuje poptávka právě po nájemním bydlení. Ceny nájmů stoupají nejen u bytů, ale i u kanceláří. „Před deseti lety byl nejvyšší nájem v centru Brna 12,5 euro za m2, dnes je to 16,5 eur,“ uvedl Lukáš Netolický, partner a vedoucí regionálního zastoupení společnosti Cushman & Wakefield. Za pár let by se přitom podle něj nájem u kanceláří v prémiových projektech mohl dostat i na cenu okolo 20 eur.

Analýzy a digitalizace

Budoucností stavebnictví jsou podle odborníků digitalizace a automatizace. Jak také zaznělo z jejich úst na Real Estate Foru, bez zásoby dat a jejich sofistikované analýzy se dnes neudrží na vrcholu žádná developerská či stavební firma. „Dnes se data mohou měnit ve dnech, v týdnech. Ceny energií, zásahy centrálních bank… Musíte být na špici informačních technologií, abyste dokázali udržet svoustrategii a nedělat chyby,“ upozornil předseda poradenského týmu společnosti Progresus Martin Skalický.

Developerům v tom pomáhají i nové technologie a digitalizace. Moderní projekty pracují s Informačním modelem budovy, počítačovým modelem reálné stavby ve 3D. Díky němu je možné kontinuálně sledovat projektování, výstavbu i provoz, a mít tak přesný přehled o nákladech. „Dneska je digitalizace základní prostor pro optimalizaci nákladů a získávání kvalitních staveb,“ naznačil Petr Vašina, partner a CEO Siebert & Talaš.

Významně jednodušší by mohlo být díky digitalizaci v budoucnu i stavební řízení. Teď je nutné obíhat úřady s papírovými dokumenty a shánět na ně razítka. Nový stavební zákon počítá s tím, že vše půjde zařídit pohodlně online. Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo digitalizaci stavebního řízení spustit 1. ledna 2024. „Stavební úřady a všechny další orgány budou pracovat s jediným vzájemně přístupným elektronickým originálem. To zásadně zjednoduší výměnu dat a zrychlí povolování staveb v České republice,“ popsal František Korbel, partner HAVEL & PARTNERS.

Zelené budovy

Stále žádanější jsou dnes také nemovitosti, které zajistí nižší účet za energie. To potvrdil iMiroslav Pekník, ředitel projektu Nová Zbrojovka: „Klienta v první řadě zajímá, kolik bude platit celkově za energie. Jde po úsporách. Zajímá se proto o obálku, jak dům dokáže udržet teplo nebo chlad.“

V době energetické krize proto sílí tlak na energetickou soběstačnost či udržitelnost budov. To je zásadní i pro firmy, které se zavázaly ke snížení uhlíkové stopy. Developeři se proto snaží přemýšlet nad stavbami jinak než dřív. Kombinují zdroje, stavějí z recyklovaných materiálů. Domy mají zelené střechy, pracují s dešťovou vodou a využívají i nové technologie, díky kterým jsou stavby chytré a umí šetřit energiemi. Vzniká tak zcela nový standard budov a pro zelené projekty dnes už banky také nabízejí výhodnější financování.

„Výstavba budov se celosvětově podílí na produkci uhlíku největší měrou. Pokud dokážeme dostat udržitelnost a udržitelné principy do výstavby a uhlíkovou stopu snižovat, bude to mít globálně největší dopad,“ připustil Lukáš Jiříček, senior advisor ze společnosti One Advisory.

(Zleva na pódiu) Dušan Dvořák (TOP Estates), Pavel Rydzyk (YD Capital), Jiří Václavek (moderátor), Lukáš Netolický (Cushman & Wakefield), Zdeněk Vojtek (SVOBODA & WILLIAMS), Josef Šilhánek (DRFG Real Estate)

(Zády) Dušan Dvořák (TOP Estates), (Zleva) Pavel Rydzyk (YD Capital), Jiří Václavek (moderátor), Lukáš Netolický (Cushman & Wakefield), Zdeněk Vojtek (SVOBODA & WILLIAMS)

(Na pódiu zleva) Martin Skalický (Progresus), Marcel Soural (Trigema), Jiří Václavek (moderátor), Václav Stehno (THIERRA), Zlata Botero Vašková (sousedé.cz), Petr Vašina (Siebert & Talaš)