KANCELÁŘ HAVEL & PARTNERS VE FRANKFURTU, BRÁNA DO SVĚTOVÉHO BYZNYSU

Obsah

PŘEHLED VYBRANÝCH TRANSAKCÍ S ÚČASTÍ
HAVEL & PARTNERS

SEKYRA GROUP

Akvizice zbývajících pozemků pro Smíchov City od Českých drah

Pomáhali jsme právním poradenstvím developerské společnosti Sekyra Group při akvizici zbývajících pozemků v okolí smíchovského nádraží v Praze od společnosti České dráhy. Na pozemcích již vyrůstá rozsáhlý projekt Smíchov City, v němž by po dokončení mělo nově žít a pracovat zhruba 12 tisíc lidí. Transakce se svou celkovou kupní cenou zařadila mezi největší na tuzemském trhu v roce 2023.

GEVORKYAN

Vstup společnosti na hlavní trh pražské burzy a na bratislavskou Burzu cenných papírů

Po vstupu na trh START Burzy cenných papírů Praha v roce 2022 jsme následně v roce 2023 pomohli jako právní poradci se vstupem společnosti GEVORKYAN a.s., evropského lídra v oboru práškové metalurgie, mezi „blue chips“ na hlavní Prime trh pražské burzy. Tržní kapitalizace činila 4,5 mld Kč. Jednalo se o první případ přestupu mezi trhy START a Prime v historii. Gevorkyan je výrobcem kovových součástek mimo jiné do aut, nářadí, zámků nebo například zahradní techniky. Gevorkyan následně v únoru 2024 pokračovala dále vstupem na Burzu cenných papírů v Bratislavě formou duálního listingu.

Poradenským a právním partnerem společnosti při všech těchto krocích je dlouhodobě právní tým HAVEL & PARTNERS ve složení partner Jan Topinka, vedoucí advokát Martin Stančík a advokátka Kristína Saktorová.

REMAQ

Poradenství v souvislosti s prodejem skupině Orlen

Pro klienta jsme zajišťovali prodej stoprocentní majetkové účasti na společnosti REMAQ, významném recyklátorovi plastů v Česku, petrochemické skupině Orlen Unipetrol. Skupina, která deklaruje snahu být do roku 2050 emisně neutrální, akvizicí vstoupila do nového segmentu, jímž je nakládání s odpady.

Komplexní transakční poradenství při prodeji vedl specializovaný M&A tým kanceláře ve složení partner Jan Koval, counsel Robert Porubský a senior advokát Ivo Skolil. Transakce byla po řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže vypořádána v roce 2023.

INTEGRAL VENTURE PARTNERS

Vstup do joint venture ohledně výrobce železničních sedadel

Pro klienta, maďarský investiční fond Integral Venture Partners, jsme zajišťovali vstup do společného podniku (joint venture) s investiční skupinou Genesis, který se týkal společnosti Borcad. Ta již přes 30 let vyrábí sedadla a interiérové vybavení do osobních vlaků, od regionálních po luxusní dálkové soupravy. Klientovi pomohl při vytvoření společného podniku specializovaný M&A tým kanceláře ve složení partner Václav Audes a senior advokát Ivo Skolil.

SLOVAK INVESTMENT HOLDING

Poradenstvo pri investícii do InoBat

Slovenská advokátska kancelária HAVEL & PARTNERS, konkrétne tím v zložení partnerov kancelárie Ondřeja Majera, Jaroslava Baiera a advokátky Kristíny Saktorovej radil slovenskej štátnej akciovej spoločnosti Slovak Investment Holding (SIH). Tá sa stala významným investorom do spoločnosti InoBat, ktorá sa zameriava na výskum, vývoj a výrobu batérií do elektrických vozidiel.

SIH investične podporila spoločnosť InoBat v rámci investičného kola série C sumou vo výške 12 miliónov eur, teda približne 303 miliónov Kč. Investícia bude v plnej výške uplatnená na Slovensku, konkrétne vo vývojovom centre a výrobnom závode spoločnosti vo Voderadoch v trnavskom okrese.

LEAD VENTURES

Poradenstvo pri investícii do startupu CloudTalk

Pri jednej z najväčších venture kapitálových investícií v histórii Slovenska asistoval aj slovenský tím našej kancelárie. Išlo o právne poradenstvo maďarskej venture kapitálovej a private equity spoločnosti Lead Ventures pri jej investícii prostredníctvom fondu Enter Tomorrow Kockázati Tőkealap do slovenského startupu CloudTalk, ktorý pôsobí v oblasti cloudových riešení pre call centrá.

Lead Ventures bola jedným z dvoch vedúcich investorov pri investičnom kole série B v celkovej výške 26 miliónov eur. Na investícii sa celkovo podieľalo 6 investorov zo 4 krajín (Nemecka, Holandska, Maďarska a Česka). Právne poradenstvo zahŕňalo due diligence vrátane zahraničných jurisdikcií, štruktúrovanie a vyjednávanie transakčnej dokumentácie ako aj closing celej transakcie. Za slovenskú kanceláriu HAVEL & PARTNERS ho viedli partner Ondřej Majer a senior advokát Peter Košecký.

NETRISK GROUP

Fúze online srovnávacích platforem s Bauer Media Group

Zastupovali jsme mediální skupinu Netrisk Group při transakci se středoevropským přesahem, a to při fúzi online srovnávacích platforem (v České republice se v rámci Netrisk Group jednalo o Klik.cz a Porovnej24.cz) s Bauer Media Group.

Právní poradenství vedl partner Jan Koval a podíleli se na něm i vedoucí advokátka Silvie Király a senior advokát Peter Košecký a obnášelo od procesu detailní due diligence lokálních entit až po poradenství při přípravě transakční dokumentace a regulatorních souhlasů v obou zemích.

Celá skupina by po dokončení transakce měla oslovovat zhruba 80 milionů potenciálních zákazníků v regionu střední Evropy, konkrétně v České republice, na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Maďarsku a Litvě.

SEED STARTER ČESKÉ SPOŘITELNY

Právní poradenství při vstupu nového investora do Investown Technologies

Zastupovali jsme klienta, společníka Investown Technologies, při vstupu nového investora do této společnosti, která provozuje online aplikaci pro crowdfunding na nemovitostní projekty.

Pro Seed Starter se při transakci postarali o poradenství a vyjednávání smluvní dokumentace partner Jaroslav Baier, vedoucí advokát Josef Bouchal a koncipient Pavel Gapeev. Podíl v Investown Technologies získala společnost Finbus, která se zabývá realitním developmentem.

Investown byl první investicí fondu Seed Starter České spořitelny zaměřeného na investice do venture kapitálu. Investown se zaměřuje na crowdfunding do nemovitostí, resp. developerských projektů, a v současné době má přes 90 tisíc registrovaných uživatelů.

LUIGI´S BOX

Právní asistence technologické společnosti při akvizici jejího konkurenta

Skvělým příkladem koordinace české a slovenské VC praxe naší kanceláře byla naše právní asistence slovenské společnosti Luigi´s Box při koupi jejího českého konkurenta Persoo. Šlo o jednu z mála transakcí, při níž došlo k tržní konsolidaci mezi dvěma startupy. V tomto případě v oblasti personalizovaného vyhledávání a doporučování produktů pro e-shopy. Poradenský tým, jehož členy byli vedoucí advokát Josef Bouchal, advokátka Kristína Saktorová a koncipient Róbert Košala, vedl náš partner Jaroslav Baier.

AMPHENOL

Akvizice jedné z divizí průmyslové společnosti ABB

Pro klienta, americkou korporaci Amphenol, která je předním světovým výrobcem konektorů, jsme pracovali na významné mezinárodní poradenské transakci. Jednalo se o akvizici jedné z divizí (industrial plugs & sockets manufacturing) společnosti ABB, předního dodavatele digitálních technologií pro průmysl.

Právní poradenství, o které se postarali partner Marek Lošan, counsel Robert Porubský a vedoucí advokát Josef Bouchal, zahrnovalo vyjednávání a uzavření rozsáhlé smluvní dokumentace zajišťující převod části závodu, jenž byl tvořen složkami ABB napříč celou Evropou, včetně převodu zaměstnanců a práv duševního vlastnictví.

SYNCHRONICITY FILMS

Poradenstvo pri natáčaní seriálu na Slovensku na motívy známej knihy

Podieľali sme sa na komplexnom právnom poradenstve producentovi aj financujúcej banke pri natáčaní jednej z najväčších produkcií na Slovensku za posledné roky – šesťdielneho seriálu podľa knižnej predlohy The Tattooist of Auschwitz.

Poradenstvo, ktoré viedol partner Štěpán Štarha a nemalou mierou sa na ňom podieľali senior advokát Róbert Gašparovič, advokát Adam Kližan a koncipientka Petra Kováčechová, zahŕňalo revíziu produkčnej zmluvy medzi našim klientom, anglickým producentom a slovenskou produkčnou spoločnosťou, okrem iného s ohľadom na právo duševného vlastníctva. Revidovali sme tiež a upravovali kompletnú zmluvnú dokumentáciu týkajúcu sa zabezpečenia natáčania na Slovensku, napríklad zmluvy s hercami, členmi štábu, lokačnej zmluvy a ďalšej zmluvnej dokumentácie. Okrem toho sme sa podieľali na zabezpečení úveru, poskytnutého na filmový projekt financujúcou bankou, a využití podpory z Audiovizuálneho fondu SR.

IMMOFINANZ

Predaj nákupného centra Shopping park ARKADIA v Trnave

Ako právny poradca spoločnosti IMMOFINANZ Services Slovak Republic, ktorá je súčasťou významnej rakúskej realitnej skupiny IMMOFINANZ, sme túto spoločnosť zastupovali pri predaji nákupného centra Shopping park Arkadia v Trnave spoločnosti DELTA Consult.

Na poradenstve, ktoré spočívalo najmä v asistencii pri právnej previerke kupujúceho, intenzívnych rokovaniach s protistranou a príprave a uzavretí súvisiacej transakčnej dokumentácie, sa za našu kanceláriu podieľali najmä partner Ondřej Majer a senior advokát Peter Košecký.

Zavřít
Úvodní slovo
Pro bono
Flexibilní financování startupů
Dokud nás smrt nerozdělí
ROZHOVOR
Komentář
Co je u nás nového?
O nás