VÝZVY, rizika I PŘÍLEŽITOSTI. PŘIPRAVTE SE NA NOVOU REALITU.

Obsah

PŘEHLED VYBRANÝCH TRANSAKCÍ S ÚČASTÍ HAVEL & PARTNERS

Za uplynulých 16 let jsme se podíleli na realizaci 800 transakcí nejen v oblasti fúzí, akvizic, prodejů a restrukturalizací. Jejich celková hodnota převyšuje částku 800 miliard korun. Přinášíme vám přehled těch nejvýznamnějších za poslední období.

GENESIS PRIVATE EQUITY FUND III

Zastupování prodejce při významné transakci ve farmaceutickém průmyslu

Tým naší kanceláře zastupoval Genesis Private Equity Fund III ze skupiny Genesis Capital při prodeji 85,9% podílu ve společnosti QUINTA-ANALYTICA. Ta je významným českým poskytovatelem výzkumných a regulačních služeb pro farmaceutický a biotechnologický průmysl a generická léčiva. Podíl nově převzala společnost LVA Holding z portfolia BBA Capital Partners.

Právní poradenství v souvislosti s touto transakcí měli na starosti partner kanceláře Václav Audes, senior advokátka Veronika Filipová a právní asistent Filip Pavlík. 

Genesis Capital spolupracuje s HAVEL & PARTNERS dlouhodobě, již v roce 2016 jsme také poskytovali komplexní právní služby při samotném vstupu společnosti do firmy QUINTA-ANALYTICA. Tehdejší koupě podílu byla přitom ukázkovým příkladem řešení otázky nástupnictví. Fond se stal většinovým vlastníkem společnosti a nastartoval její růstovou strategii.

SEALL

Prodej distributora produktů a poskytovatele služeb zaměřených na hydrauliku a pneumatiku

Partner Jan Koval a senior advokátka Veronika Filipová poskytli komplexní právní podporu vlastníkům společnosti SEALL, kteří svůj podíl v této přední české společnosti vyrábějící a prodávající hydraulické, pneumatické a těsnicí prvky prodali firmě Rubix Czech.

Nový vlastník patří do skupiny evropského lídra v oblasti distribuce průmyslových spotřebních materiálů Rubix. Jde o jediného distributora s celoevropskou působností, jenž obchoduje se všemi prémiovými značkami výrobců v oboru. Cílem akvizice je zvýšení podílu skupiny na trhu fluidní techniky a rozšíření poskytovaných služeb stávajícím zákazníkům.

ČEMAT

Komplexní poradenství při převzetí společnosti ČEMAT firmou Michelin

Michelin, významný globální výrobce a distributor pneumatik, převzal v České republice i na Slovensku společnost ČEMAT. Ta působí na trhu již 25 let a je jedním z největších dodavatelů doplňků pro manipulační, stavební a zemědělskou techniku. Zároveň nabízí také servis těchto strojů.

Pro vlastníka ČEMAT jsme při prodeji jeho 100% podílu ve společnosti v obou zemích zajišťovali komplexní právní poradenství, o které se postarali partneři kanceláře Jan Koval a Petr Dohnal a také senior advokát Ivo Skolil. Pro Michelin šlo o významnou akvizici, díky které firma posílí své postavení na českém i slovenském trhu a rozšíří svou činnost ve střední Evropě.

PTÁČEK KOUPELNY

Poradenství při akvizicích průmyslových a retailových parků

Pro skupinu Ptáček velkoobchod, které patří široká síť prodejen s vybavením koupelen, sanitou či topením, pracoval náš tým na několika transakcích, jejichž cílem bylo nabytí akciových podílů ve společnostech vlastnících průmyslové a retailové parky v Praze a Českých Budějovicích.

Pro klienta jsme zajišťovali poradenství související s akvizicí podílu ve společnosti Průmyslový park Harfa a byli jsme jeho právním poradcem také při koupi podílů ve společnostech ProStorage a Retail Park CAR CB. Komplexní M&A poradenství klientovi poskytli partner Jan Koval a advokát Josef Bouchal. Do týmu se zapojil i daňový poradce Martin Bureš, který řešil daňové aspekty akvizic.

Mylan

Akvizícia aktív farmaceutické skupiny Aspen na Slovensku skupinou Mylan

Pre globálnu farmaceutickú skupinu Mylan naša kancelária na Slovensku poskytovala komplexnú právnu podporu pri nadobudnutí aktív od lokálnej právnickej štruktúry ďalšej významnejšej globálnej farmaceutickej skupiny Aspen.

Na transakcii sa podieľali partner Václav Audes a senior advokát Tomáš Navrátil. Mylan je globálna farmaceutická spoločnosť, ktorá po celom svete ponúka portfólio viac ako 7 500 farmaceutických produktov a je jedným z najväčších svetových výrobcov aktívnych farmaceutických látok.

KLEIN AUTOMOTIVE

Českou automotive firmu převzala globální společnost MAGNA

Naši M&A odborníci – partner Václav Audes, vedoucí advokátka Silvie Király a právní asistent Filip Pavlík – zajišťovali pro klienty prodej 100% majetkové účasti na společnosti KLEIN automotive. Firmu, která měla dosud české vlastníky prostřednictvím investičního fondu K-Invest, převzala globální společnost MAGNA Automotive Europe.

Česká firma KLEIN automotive s výrobním závodem ve Štítech se specializuje na výrobu a dodávky karoserií a dalších automobilových součástek a zaměstnává asi 500 lidí. Původem kanadská skupina MAGNA je pak jedním z největších světových dodavatelů v oblasti automobilového průmyslu.

Tato akvizice byla v Česku v roce 2021 největší investicí v oboru, a musel ji tak schválit i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

HERKUL

HAVEL & PARTNERS zastupovala vlastníky při prodeji stavební společnosti

Při významné akvizici v oblasti stavebnictví se novým vlastníkem stavební společnosti HERKUL stala společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Naše kancelář se této transakce zúčastnila jako zástupce vlastníků firmy HERKUL – jejich právními poradci byli partner Jan Koval, vedoucí advokát Robert Porubský a senior advokát Ivo Skolil.

Společnost HERKUL se zabývá především dopravními a pozemními stavbami. Společnost AVE CZ tak prostřednictvím této transakce ovládla významného hráče na poli stavebních prací s obratem okolo jedné miliardy korun, který je v současné době předním dodavatelem liniových staveb zejména v Ústeckém a Středočeském kraji.

SMART COMP

Akvizice českého poskytovatele internetu společností Nej.cz

Náš tým ve složení partner Václav Audes, senior advokát Juraj Petro a právní asistent Filip Pavlík zastupoval u významné transakce na českém telekomunikačním trhu většinové vlastníky společnosti SMART Comp, kteří prodali své akcie společnosti Nej.cz. Obě firmy patří k významným poskytovatelům internetu.

SMART Comp funguje už od roku 1998 a vedle internetového připojení nabízí zákazníkům v České republice i na Slovensku také mobilní služby nebo internetovou televizi Kuki. Společnost Nej.cz poskytuje internet více než 200 tisícům domácností a 10 tisícům firem. Transakce navazovala na sérii fúzí s dalšími šesti telekomunikačními společnostmi, které společnost Nej.cz dokončila v roce 2021.

CREDO VENTURES / EARLYBIRD DIGITAL EAST fund

Investice do slovenského technologického start-upu Photoneo

Jako právní poradci jsme byli u jedné z největších venture kapitálových investic na Slovensku. Při úspěšném dokončení investičního kola (Serie B) jsme poskytovali právní služby investorům Credo Ventures a Earlybird Digital East Fund, ale také samotnému slovenskému start-upu Photoneo, který získal nový kapitál celkem 21 milionů dolarů, tedy téměř půl miliardy korun.

Na transakci se podíleli naši specialisté na M&A a venture kapitál – partner Václav Audes, senior advokát Tomáš Navrátil, advokátka Ivana Gajdošová a koncipientka Kristína Očenášová.

Photoneo se specializuje na výzkumné a vývojové aktivity v oblasti technologie 3D snímání a pro roboty naváděné zrakem a zaměřuje se i na nová komplexní řešení pro plně automatizovaná distribuční centra.

CF GROUP

Investícia do spoločnosti CF Group a akvizícia Banh-mi-Ba

V súvislosti s kapitálovým vstupom českého investora Pale Fire Capital zastupoval tím kancelárie v Bratislave spoločnosť CF Group, ktorá prevádzkuje sieť moderných food konceptov, vrátane reštaurácií Regal Burger. Investícia do CF Group dosiahla výšku 2,3 ​​milióna eur a zahŕňa aj akvizíciu podielu v Banh-mi-Ba, kedy CF Group získala podiel v tejto sieti vietnamských reštaurácií.

Komplexné právne poradenstvo pri investícii aj akvizícii poskytli CF Group za HAVEL & PARTNERS partner Ondřej Majer a senior advokát Tomáš Navrátil. Nový kapitál využije skupina CF Group na posilnenie marketingu, výskumu, vývoja, náboru i celkového rastu skupiny na Slovensku, v Čechách a najnovšie aj v Abú Zabí.

GENERATION CAPITAL / HELIOS FUND

Poradenstvo pri kapitálovej investícii do GREENWAY HOLDING a GreenWay Infrastructure

Naša kancelária zaisťovala pre zahraničných investorov Generation Capital a Helios Fund právne služby pri poskytnutí kapitálovej investície na úrovni polskej materskej spoločnosti GREENWAY HOLDING, ktorá prostredníctvom svojich dcérskych spoločností prevádzkuje sieť nabíjacích čerpacích staníc v Slovenskej republike a Poľsku.

Právne poradenstvo, o ktoré sa postarali partner Jan Koval, vedúci advokát Robert Porubský, senior advokátka Elena Jarolímková a advokátky Ivana Gajdošová a Zuzana Hargašová, zahŕňalo due diligence, vyjednávanie transakčnej dokumentácie vrátane nastavenia vzťahov s novými investormi a tiež komplexné poradenstvo súvisiace s financovaním investície zo zdrojov Európskej investičnej banky.

DANUCEM SLOVENSKO

Právne poradenstvo európskemu výrobcovi a dodávateľovi stavebných materiálov

V rámci niekoľkých samostatných transakcií, ktorých predmetom bolo nadobudnutie priemyselných a výrobných areálov v Slovenskej republice, pomáhal bratislavský tím kancelárie nášmu klientovi Danucem Slovensko s prípravami transakčnej dokumentácie a aj s podrobnými právnymi previerkami najmä v oblasti práva nehnuteľnosti.

Súčasťou právneho tímu boli partner Ondřej Majer, advokátka Ivana Gajdošová a advokát Peter Košecký.

Danucem patrí do materskej skupiny CRH Group, ktorá sa radí medzi top lídrov v dodávkach stavebných materiálov. Vďaka tisíckam zamestnancov a partnerov pomáha stavať cesty a obytné a komerčné budovy po celom svete. Z ich materiálov vznikli projekty ako Messner Mountain Museum v Taliansku, futbalový štadión v Atlante či Panorama City v Bratislave.

Zavřít
Úvodní slovo
Pro bono
Jak se dá kyberzločinům nejlépe předcházet a co dělat, když už útočníci vaši firmu napadnou?
Slovensko je prvou krajinou v regióne strednej Európy s celonárodným zálohovaním jednorazových obalov
ROZHOVOR
Co je u nás nového?
O nás