Držte krok se změnami – inovace, motivace a AI

Obsah

Aktuality

HAVEL & PARTNERS v soutěži Právnická firma roka na Slovensku opět nejlepší mezinárodní kanceláří

V soutěži Právnická firma roka na Slovensku získala v roce 2023 naše kancelář opět hlavní cenu v kategorii Mezinárodní advokátní kancelář a zvítězila také v kategoriích Hospodářská soutěž a Zdravotnické právo. V dalších 11 kategoriích jsme se umístili mezi nejlépe hodnocenými kancelářemi.

Výsledky jsme potvrdili své výjimečné postavení na slovenském a českém právním trhu, které je unikátní i v rámci Evropy. „Naše kancelář je spolehlivým právním a daňovým partnerem nejen na Slovensku a v České republice, ale naše úspěchy a schopnosti daleko přesahují hranice těchto dvou zemí. Opětovné získání Hlavní ceny v kategorii Mezinárodní advokátní kancelář na Slovensku proto potvrzuje, že díky unikátní znalosti právního a podnikatelského prostředí a komplexním službám jsme schopni realizovat a řídit přeshraniční transakce a projekty kdekoli po celém světě,“ říká k vítězství partner kanceláře Ondřej Majer.

Tržby kanceláře HAVEL & PARTNERS znovu dvouciferně rostou

Tržby kanceláře za prodej právních a daňových služeb v roce 2022 činily 1 058 mil. Kč. Celkový obrat kanceláře meziročně rostl o více než 11 %. V rámci českých kanceláří odpovídal meziroční nárůst obratu necelým 10 %, u slovenské kanceláře pak 17 %.

Výrazného růstu dosáhla zejména oblast daňových služeb, kde obrat narostl o 53 %. Obrat celé skupiny, která zahrnuje také inkasní agenturu Cash Collectors a specializované služby daňového poradenství, přesáhl 1 250 mil. Kč.

Za první pololetí roku 2023 pak zaznamenala kancelář dvouciferný růst výnosů za čisté právní a daňové služby, které se zvýšily meziročně o 12 %. Vynikajících hospodářských výsledků dosáhla zejména slovenská kancelář. „Cílenou strategií a adaptací na aktuální potřeby klientů jsme v prvním pololetí roku 2023 úspěšně reagovali na dynamickou situaci na trhu. V první polovině roku 2023 jsme tak zaznamenali celkově pozitivní trend s dobrou mírou růstu,“ komentuje hospodářské výsledky řídící partner Jaroslav Havel.

Podeváté v řadě nejžádanějším zaměstnavatelem mezi advokátními kancelářemi

Naše kancelář znovu uspěla v anketě TOP Zaměstnavatelé, ve které se v roce 2023 podeváté za sebou stala nejatraktivnějším zaměstnavatelem mezi advokátními kancelářemi v České republice. V letošním ročníku kancelář získala dle výsledků hlasování vysokoškolských studentů zároveň prvenství v kategorii Právník.

„Vážíme si mladých talentů a otevíráme jim cestu do světa byznysu. Studenti u nás nacházejí zázemí stabilní společnosti s mimořádným renomé. Především jim nabízíme možnost rychle nabýt zkušenosti přímo v praxi velké advokacie. My naopak oceňujeme na spolupráci s novou generací právníků jejich progresivitu a nadšení, které vnímáme jako potřebný předpoklad k jejich dalšímu profesnímu růstu u nás v kanceláři do pozic špičkových odborníků ve svých oborech,“ úvádí k výsledkům ankety personální ředitel HAVEL & PARTNERS Daniel Soukup.

Ondřej Florián společníkem HAVEL & PARTNERS, advokátní kancelář má i 5 nových partnerů a povýšila celkem 20 právníků a právniček

Se začátkem druhého pololetí roku 2023 jsme tradičně oznámili interní povýšení. Nově se od 1. července stal společníkem kanceláře Ondřej Florián, partner zodpovědný za vedení skupiny pro oblast korporátního práva a týmu služeb pro privátní klienty. Na pozici partnerky a partnerů kanceláře se posunuli Kateřina Slavíková, Jaroslav Baier, Ondrej Čurilla, Petr Opluštil a Miroslav Vozáb. Dalších 14 právníků a právniček povýšilo na seniorní pozice.

„Ondřej Florián je jedním z klíčových členů vedení kanceláře a v předchozích letech se významně podílel na nastavení a realizaci strategických cílů skupiny v oblasti korporátního práva a našich služeb privátním klientům. Jako ekvity partner bude mít na starosti další strategický rozvoj těchto oblastí a kontinuální posilování klíčových obchodních vztahů s našimi klienty,“ komentuje povýšení Ondřeje Floriána řídící partner Jaroslav Havel.

„I další povýšení do pozice partnerů a partnerky směřují k rozvoji oblastí klíčových pro upevnění naší pozice lídra na advokátním trhu ve střední Evropě, zejména v oblasti venture kapitálu, veřejných zakázek, ESG, zdravotnického a farmaceutického práva. A zásadní je pro nás i posílení týmu v Brně, kde od července působí další z partnerů, který se zapojí do řízení zdejší kanceláře,“ doplňuje Jaroslav Havel.

Na pozici counsel dále povýšili Juraj Dubovský a František Neuwirth. Veronika Bočanová, Tereza Hrabáková, Irena Munzarová, Martin Stančík a Karolína Steinerová postoupili na pozici vedoucích advokátek a vedoucího advokáta. Na pozici senior advokáta se posunuli Matúš Holubkovič, Lukáš Jakoubek, Patrícia Jamrišková, Tomáš Kalenský, Peter Košecký, Vojtěch Šváb a Dušan Valent.

Neztrácím balanc ani v právu, ani ve volném čase

Dá se při práci ve špičkové advokacii udržet balanc mezi pracovním nasazením a volným časem? To jsou otázky, které stále častěji slyšíme na pohovorech, a vnímáme, jak je tohle téma důležité zejména pro generaci, která začíná svoji profesionální kariéru. Jak to máme u nás v HAVEL & PARTNERS? Odpovídali juniorní kolegové Anna Sergejko a Vojtěch Zavadil.

Aničku, právní asistentku našeho commercial týmu, zaručeně u nás na chodbě potkáte vždy s širokým úsměvem. Specializuje se na farma právo, regulaci potravin a také komerční právo včetně IP. Venku pak odhazuje lodičky a narazíte na ni nejspíš s běžeckými botami na nohách nebo jógamatkou přes rameno. „Vím, že balanc není pojem jen v józe nebo běhu. V HAVEL & PARTNERS vybalancuju prostor pro know-how i volný čas,“ říká Anna Sergejko.

Jak vypadá tvůj den v práci?

Někdy sedím dlouho nad psaním smluv a textů, ale jindy mám půlden plný schůzek. Práce pak není jednotvárná a změna aktivity mě nabíjí energií. Už na škole jsem se dostala přímo k práci pro klienty. Můžu se při tom učit spoustu věcí od velmi schopných lidí. Dostala jsem se také dřív k zajímavějším projektům. Jde hlavně o zajímavé odborné věci, ať už různá regulatorní posouzení nebo smluvní agendu. Pomáhám seniornějším kolegům, a tím, že jim můžu asistovat, se od nich zároveň i učím.

Jak se dá skloubit práce se školou?

Práce je opravdu hodně, zároveň se ale dá nějakým způsobem zorganizovat. Jsme hodně flexibilní – jak já, tak moji kolegové i nadřízení. Když si potřebuju vzít volno na zkoušky nebo home office, není to nikdy problém a s kolegy se vždy domluvím. Na druhou stranu i já jsem na příjmu, když je potřeba něco urgentně dodělat nebo u nějakého projektu trošku víc zabrat.

Jak se ti daří balancovat práci a volný čas. Zbývá ti prostor na to, co tě baví?

Za mě je třeba zorganizovat si čas tak, aby člověk zvládal obojí. Což se u nás v kanceláři vybalancovat dá. Už asi deset let běhám, a tím si čistím hlavu. S tím mi pomáhá i jóga. Myslím, že sport je na tohle hodně dobrý, protože člověk oddělí pracovní den od volna. Pohyb mě celkově nabíjí energií a vyvažuje někdy náročnější práci, která zaměstnává hlavně hlavu.

Pomáhá ti nějak práce v běhu, a naopak využiješ třeba své skills z tréninku v práci?

V práci i v běhu jsem se hodně naučila vytrvalosti, tohle nastavení tedy pomáhá v obojím. Když něco nejde, umím se sebou díky vytrvalosti pracovat a zlepšení přijde skoro samo. Z běhu zase vím, že v práci se vyplatí někdy překonat pomyslnou bariéru v hlavě a díky tomu sama sobě zvednout laťku.

Co mají společného soudní spory a právo duševního vlastnictví s šermem a historií? To popisuje v rozhovoru Vojtěch Zavadil, který tyto zájmy propojuje jako koncipient. „V HAVEL & PARTNERS můžu výzvy překonávat v práci i ve volném čase,“ naznačuje. Vojta se v týmu pro oblast technologií specializuje na právo IP a IT, mediální právo, kyberbezpečnost a právní otázky spojené s umělou inteligencí. A ve střehu zůstává i po práci při tréninku historického šermu.

Vojto, čím se u nás v HAVEL & PARTNERS zabýváš?

V HAVEL & PARTNERS jsem začal ještě jako právní asistent a od samého začátku jsem v týmu, který dělá duševní vlastnictví, moderní technologie, média a e-commerce. Zajímá mě taky umělá inteligence a s ní související právní aspekty. Velký vztah mám ale i k historii, takže v právu rád hledám oblasti, které do ní mají přesah. Například ochranné známky.

Historie tě tedy baví v práci i ve volném čase…

Když mám volno, odreagovávám se četbou knih ale i aktivně – historickým šermem. Většinu lidí napadne šerm v historických kostýmech a zbrojích, ale HEMA, kterou dělám, je spíš snaha porozumět tomu, jak šerm opravdu fungoval. Máme moderní výbavu. Mou zbraní není fleret nebo šavle, ale langschwert (jedenapůlruční meč), čemuž musí odpovídat výstroj, která má člověka ochránit hlavně od zlomenin. Ale jak praví středověká poučka: „Kdo se bojí, neměl by se učit šermovat.“

Jakou má šerm historickou spojitost s právem?

Šermířský souboj byl velmi specifickou formou alternativního řešení sporů. Soudní duel měl přesná pravidla a rozhodoval o něm zpravidla panovník. V rozporu s představou mnoha filmařů ale nečekejte půlhodinové krvavé žně, bojovalo se obvykle do první krve. Paralelu s právem vidím u šermu i v tom, že při tréninku je u sparring-partnera nutná důvěra, rychlá a přesná komunikace a předvídatelnost. To samé je nezbytné i v práci při jednání s klienty.

Co ti pomáhá udržet si balanc?

Práce je tu sice hodně, ale v dobrém kolektivu to aspoň hezky odsýpá a člověk se často i zasměje. Člověk musí skousnout, že osobního času a volna není tolik, kolik by rád. Velký vliv na vytížení má i to, jak si člověk nastaví hranice. Postupem času, jak stárnu 😊, učím se s tím pracovat, úkoly si lépe rozdělit v rámci týmu a hledat si čas po práci i na to, co mě baví. Není to jednoduché, ale jde to.

Nový specializovaný tým pro patentové služby H&P Patents

Rozšířili jsme praxi práva duševního vlastnictví o tým H&P Patents zaměřený na komplexní servis klientům při vyhledávání optimální strategie v oblasti průmyslového vlastnictví zahrnující získání ochrany patentem, užitným vzorem nebo průmyslovým vzorem v České republice, na Slovensku i v zahraničí.

"Založili jsme specializovanou skupinu zaměřenou na patenty a související agendu, která je složena z odborníků s bohatou praxí v oblasti patentového práva. Ve spojení s kolegy z litigačního oddělení, kteří se dlouhodobě úspěšně věnují patentovým sporům, jsme v HAVEL & PARTNERS vybudovali největší a nejkomplexnější IP tým na středoevropském trhu,“ říká partner kanceláře Ivan Rámeš.

Tým tvoří více než 15 zkušených patentových zástupců, specialistů na ochranu duševního vlastnictví a advokátů s mnohaletou praxí, kteří zastupují klienty před patentovými úřady i před soudy ve složitých patentových sporech. H&P Patents posílili patentoví zástupci s více než 25letou zkušeností Tomáš Pavlica a Ivana Beranová.

HAVEL & PARTNERS v mezinárodním přehledu mezi TOP kancelářemi, které přispívají k zelené transformaci

Jako jediná advokátní kancelář v Česku a na Slovensku jsme se zařadili do prestižního přehledu The Legal 500 EMEA Green Guide. Ten zveřejňuje seznam nejlepších advokátních kanceláří se zaměřením na služby v oblasti udržitelnosti a prosazování principů zelené transformace v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.

„Poradenství v oblasti ESG a udržitelnosti je rychle rostoucím segmentem našich služeb a důležitou součástí obchodní strategie naší advokátní kanceláře. Pomáháme klientům začleňovat do praxe klíčové principy udržitelnosti a radíme jim v oblasti nových zelených příležitostí. Přechod na udržitelné modely v podnikání se totiž u firem z roviny nadšení rychle přesunul do nutné povinnosti. Důvodem přitom nejsou jen zpřísňující se regulace, ale i obchodní a ekonomické důsledky, které už teď činí z přechodu na udržitelné fungování významnou konkurenční výhodu v byznysu,“ říká partner Jan Koval.

Zavřít
Úvodní slovo
Pro bono
ROZHOVOR
Co je u nás nového?
O nás