Držte krok se změnami – inovace, motivace a AI

Obsah

Úvodní slovo

Vážení klienti a obchodní přátelé,

žijeme v éře, kdy snad jedinou konstantou je změna. Svět se mění tak rychlým tempem, jako nikdy před tím v historii. Kdo neudrží krok a nedokáže se na změny adaptovat, nemá v takové realitě příliš šancí na úspěch.

Hnacím motorem rozvoje jsou dnes inovace. Firmy, které se nebojí riskovat a hledat nové přístupy, mají větší šanci se prosadit. Inovace vytvářejí konkurenční výhodu a umožňují firmám přizpůsobit se měnícím se potřebám zákazníků. Vidíme to dnes ve všech oblastech byznysu, kam stále intenzivněji proniká umělá inteligence. Ta umožňuje automatizaci a optimalizaci procesů, které šetří čas i náklady. Jenže tak rychlý a masivní vývoj s sebou nese i svá rizika. Popsali je kolegové z týmu pro IT právo a duševní vlastnictví, kteří vám dají deset rad, jak AI ve firmě využívat s požehnáním právníka.

V tom, abyste dokázali udržet krok s rychlým tempem změn, hraje velkou roli motivace. Tu vnímáme jako klíčový aspekt úspěchu nejen v advokacii. Jde přitom především o to motivovat lidi, kteří za firmou stojí. Skvělí lidé představují pro každou společnost jedno z nejvýznamnějších aktiv, a proto je motivace lidí k dlouhodobé spolupráci a kontinuálnímu progresu zásadní pro úspěch celé společnosti. Víme to i my v HAVEL & PARTNERS. Sami máme léty odzkoušený vlastní manažerský motivační program (neboli ESOP) a tyto plány pomáháme realizovat i našim klientům. K čemu to je vlastně dobré a jak prakticky udělat ze zaměstnance motivovaného tahouna firmy, který neodejde jinam, si můžete přečíst v článku našich specialistů na venture kapitál, kteří pomáhají s motivačními programy zejména dynamickým startupům.

Dnešní doba přináší nejen nové výzvy, ale také rizika. Věděli jste například, že se v podstatě každá firma, která si důsledně neprověřuje své obchodní partnery, může nevědomky zaplést do daňového podvodu s DPH? Jak je to možné? Přečtěte si článek našich odborníků na daně, kteří vysvětlují, jak k takovému problému může dojít i jak mu můžete předcházet.

Co bude po smrti? To je otázka, na kterou by měl znát odpověď každý, jak upozornili naši právníci z týmu pro dědické právo. Jak nejlépe zabezpečit blízké pro chvíle, kdy vy už jim pomoci nemůžete, sepsali kolegové také na stránkách tohoto vydání.

A je toho víc. V magazínu najdete i další články, rozhovory a analýzy o aktuálních tématech – třeba o situaci na trhu nemovitostních dluhopisů, zelené revoluci v oblasti real estate, řešení multi family office nebo o nových pravidlech pro kontrolu transakcí soutěžními úřady a mnohé další.

Věříme, že všechny informace, o které se s vámi kolegové podělí, budou pro vás užitečné a prakticky použitelné při dalším rozvoji vaší byznysové strategie či soukromých aktivit. Přejeme vám příjemné a inspirativní čtení a těšíme se na další spolupráci, kdy budeme rádi vaším spolehlivým průvodcem novou realitou v byznysu.

Jaroslav Havel | Řídící partner

Zavřít
Úvodní slovo
Pro bono
ROZHOVOR
Co je u nás nového?
O nás