Kolik budou stát byty v Brně a jak jihomoravský realitní trh ovlivní postupné snižování úrokových sazeb? O tom i dalších trendech v oblasti nemovitostí a stavebnictví diskutovali investoři, architekti i zástupci realitních fondů na Real Estate Foru, které jsme s HAVEL & PARTNERS na podzim 2023 popáté pořádali v Brně. K této největší realitní konferenci v jihomoravském regionu jsme pak přidali i první setkání odborníků na Slovensku. Tématem prvního ročníku slovenské realitní konference Real Estate Vision & Trends, kterou jsme v listopadu uspořádali ve spolupráci se společností CBRE v Bratislavě, bylo nájemní bydlení a jeho budoucnost na Slovensku.

V roce 2024 a 2025 bychom se mohli dočkat snížení úrokových sazeb a zlevnění hypoték, zaznělo optimisticky na realitní konferenci Real Estate Forum, která se konala v prostorách brněnského hotelu Passage. Po loňském poklesu poptávky, kdy se dočasně snížily ceny nových brněnských bytů i pod 100 tisíc za metr čtvereční, by tak na jihomoravském realitním trhu mohlo dojít k oživení. "Poptávka se přes loňské léto oživila a už jsou cítit první signály, že lidé se dívají dopředu za horizont, očekávají snížení úrokových sazeb. Investoři se probouzejí a poptávka roste," shrnul situaci Prokop Svoboda, majitel společnosti Svoboda & Williams.

Velmi aktuálním tématem je pro developery, investory a nájemce i udržitelnost budov. Důvodem je tlak na snižování uhlíkové stopy s ohledem na evropskou legislativu a zpřísňující se předpisy pro energetickou náročnost nemovitostí. "Budou vyžadovat, aby nové budovy byly od určitého data bezemisní z hlediska emisí skleníkových plynů a aby stávající budovy byly současně převedeny na vyšší energetický standard," vysvětloval Petr Opluštil, partner HAVEL & PARTNERS.

V listopadu 2023 se konal také první ročník realitní konference na Slovensku Real Estate Vision & Trends 2023. V prostorách Grand Hotelu River Park v Bratislavě se sešli odborníci z řad zástupců významných developerských, stavebních a investičních společností, realitních fondů, zástupců veřejné sféry i z oblasti práva či poradenských společností.

Klíčovým bodem konference bylo téma nájemního bydlení. Na Slovensku v souvislosti se schválením zákona o státní podpoře nájemního bydlení stát deklaroval, že v průběhu následujících pěti let s pomocí soukromého sektoru postaví minimálně 10 tisíc nájemních bytů. Zlepšit se tím má dostupnost bydlení. Podpora ze strany státu má spočívat zejména ve snížené pětiprocentní sazbě DPH aplikované na stavbu nájemních bytových domů v rámci uvedeného systému. To má umožnit zlevnění takové výstavby.

„Slovenská republika nicméně musí ještě získat stanovisko Evropské komise, že systém státní daňové podpory výstavby nájemních bytů soukromým sektorem není nedovolenou státní podporou odporující právu EU – to je odkládací podmínkou uzavřených investičních smluv,“ upozornil Ondřej Majer, partner HAVEL & PARTNERS.

Nezbytnou cestou, jak řešit nedostupnost bydlení, by ale podle Majera měla být i podpora komerčního nájemního bydlení mimo rámec státní regulace. Tomáš Hegedűš, generální ředitel společnosti CBRE, má nicméně od schválené legislativy na státem podporované nájemní bydlení velká očekávání. Má to podle něj potenciál přilákat miliardové investice, a tím výrazně zvýšit dostupnost bydlení v zemi. "Investoři už avizovali, že mají v přípravě nebo ve výstavbě v současné době více než 2 500 bytů vyhrazených pro tento účel, které by se mohly dostat ke svým nájemcům během příštích let," uvedl Hegedűš.

Real Estate Forum se konalo v prostorách hotelu Passage v Brně

(Zleva) Lubomír Pecl, YD Real Estate; Petr Vašina, Siebert & Talaš; Miroslav Linhart, Deloitte; Prokop Svoboda, Svoboda & Williams; Jiří Václavek, moderátor

(Zleva) Ľubor Procházka, CBRE; Leoš Andrle, SEKYRA GROUP; Stanislav Pagáč, CTP Group; Jan Kubíček, WOOD & Company

(Zleva) Jakub Kodr, CTP CZ; Michael Dubský, Renomia; Jiří Václavek, moderátor

Peter Sekáč (Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania)